Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan 11 oktober invigs ett trafiksäkrare och mer tillgängligt centrum i Pajala

Nu är upprustningen av Pajalas tätort klar. Fyra vägar i centrum har utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Skolelevers idéer till förbättringar har nu blivit verklighet.

Det är framför allt fyra vägar i centrum som utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Elever från grundskolan har varit med i arbetet, och flera av deras idéer har nu blivit verklighet, till exempel gång- och cykelväg, upphöjda passager, parkeringsfickor, belysning, träd och cykelställ.

Tid och plats: torsdagen den 11 oktober 2018, kl. 13.00, Soltorget i Pajala.

Efter ceremonin på Soltorget fortsätter invigningen med visning av våra åtgärder och tipstävling längs de upprustade vägarna. På plats deltar bland andra Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket och Pajalas kommunalråd Jan Larsson.

Läs mer om projektet Pajala, tätortsupprustning

 

Bakgrund

För att bättre tillvarata och tillgodose barnens och de ungas behov och rättigheter beslutade Pajala kommun att tillsammans med Trafikverket genomföra ett projekt för att aktivt involvera barn och unga i planeringsprocessen. Under hösten 2014 inledde Plan- och miljöavdelningen vid Pajala kommun med stöd av Trafikverket ett samarbete med Centralskolan och Smedskolan. Syftet var att använda barnens kunskaper och få deras synpunkter på problem och brister i trafikmiljön i Pajala centralort samt att få förslag på hur trafik- och centrummiljön skulle kunna bli tryggare och mer attraktiv att vistas i.

Inom ramen för den ordinarie undervisningen har över 100 elever från förskoleklass, årskurs 3, 4 och 8 under hösten 2014 studerat och analyserat trafik- och centrummiljön i Pajala centralort. Eleverna har själva illustrerat resultatet i form av såväl text och bild som modeller. Resultatet har även redovisats för politiker och tjänstemän från Pajala kommun och för Trafikverket och allmänheten.