Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu börjar arbetet med att åtgärda Kalixbron

Under söndagen startar Trafikverket arbetet med att återställa brostödet till E4-bron över Kalix älv.

Älvbotten ska förstärkas med betong för att återskapa de tidigare förstärkningarna. Prognosen är nu att senast fredag den 14 februari, klockan 12.00 ska trafikanter och fotgängare åter kunna passera över bron på ett tryggt och säkert sätt.

– Att bygga under vatten är alltid mer komplicerat än att bygga på land, och därför kommer arbetet ta längre tid än vi först beräknade, men vår entreprenör jobbar nu dygnet runt, säger Jesper Klefsjö, chef för investeringsprojekt på Trafikverket Region Nord.

Under fredagen och lördagen har Trafikverket, tillsammans med entreprenören, analyserat resultatet från dykinspektioner av älvbotten. Ett flertal mätningar har gjorts av det påverkade brostödet för att komma fram till val av åtgärd. Även övriga brostöd har noga kontrollerats, och där har Trafikverket inte sett någon påverkan.

Under arbetet fortsätter trafiken att ledas om från trafikplats Åkroken via väg 721 över Gammelgården samt väg 720 genom Näsbyn, se karta nedan. På hela omledningsstäckan råder omkörningsförbud och i byn Gammelgården fortsätter Trafikverket att använda trafiklotsar för att höja säkerheten.

– Vi har full förståelse för att detta påverkar många och vi gör så mycket vi bara kan för att trafiken ska flyta på samtidigt som det ska vara säkert för både bilister och oskyddade trafikanter. Det krävs dock att alla tar sitt ansvar och visar hänsyn och kör försiktigt, säger Klefsjö.

E4-bron-Kalix_750_pixlar.png