Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket kritiseras av länsstyrelsen i Östergötland

En fornlämning utanför Norrköping har skadats i samband med bygget av Kardonbanan och vägnätet på Malmölandet. Trafikverket, som ansvarar för projektet, kritiseras nu av Länsstyrelsen.

Skadorna på fornlämningen uppkom i somras när Trafikverkets entreprenör anlade en byggväg utanför anvisat arbetsområde. När det upptäcktes i oktober stoppades arbetet omedelbart och Trafikverket rapporterade händelsen till Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens sammanställning visar att det har blivit omfattande skador på en fornlämning av högt vetenskapligt värde. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att ärendet kan komma att lämnas vidare till åklagarmyndigheten för att utreda eventuella rättsliga påföljder.

- Vi beklagar det inträffade. För Trafikverket är det väldigt viktigt att påverka kulturmiljön så lite som möjligt när vi bygger Kardonbanan och Ostlänken. Nu avvaktar vi en eventuell polisutredning, säger Magnus Djerfsten, kulturmiljöansvarig på Trafikverket.