Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu förbättras Yxbacken med schaktmassor från Malmölandet

Tack vare ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Trafikverket och Norrköpings Skidklubb kan cirka 60 000 kubik schaktmassor förbättra Yxbacken. Massorna ska fylla backens ojämnheter som annars måste fyllas med konstsnö inför varje skidsäsong.

Schaktmassorna kommer från byggnationen av den nya godsjärnvägen Kardonbanan som Trafikverket bygger just nu från Åby till Händelö och de vägar, gång- och cykelvägar som Norrköpings kommun samtidigt anlägger på Malmölandet. Planen var att transportera schaktmassorna till Yxbacken för två år sedan men det arbetet fick skjutas upp. Nu har en ny entreprenör fått i uppdrag att frakta cirka 60 000 kubik schaktmassor till den stora nedfarten och familjebacken med start i början på augusti.

– Ambitionen och avsikten har hela tiden varit att schaktmassorna ska komma till nytta och att det arbete vi påbörjat ska slutföras. Att kunna använda schaktmassorna på det här sättet istället för att köra dem till deponi ser vi som väldigt positivt, säger Youssef Hassib, projektledare för Kardonbanan på Trafikverket.

Användning av schaktmassor ger vinster för miljön

Schaktmassorna ska användas för att fylla ut backens nuvarande ojämnheter. Tidigare har Norrköpings Skidklubb fyllt ut ojämnheterna med konstsnö innan de pistat backen.  

– Vi tycker det här är ett exempel på ett riktigt bra samarbete. Vi hjälper till med att ta hand om schaktmassorna och när snön kommer står vi redo att möta allmänheten med en ny, fin backe. Nu kan vi spara vatten och el till snökanonerna, och diesel till pistmaskinerna. Det ligger helt i linje med vår miljöfilosofi, säger Jennifer Grändås, ordförande i Norrköpings Skidklubb.

Förutom att jämna ut Yxbacken med schaktmassor ingår det också inom projektet att anpassa liftanläggningen. Delar av Yxbacken blir mer användarvänlig då båda liftarna kommer kunna nyttjas som avstigning till samtliga nedfarter. Transporterna av schaktmassor till Yxbacken kommer pågå i augusti och september. Stora nedfarten kommer vara klar inför skidsäsongen 2020/2021. Det är oklart om familjebacken hinner bli klar i år, annars blir den klar nästa år.