Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: Trafikverket presenterar unika arkeologiska fynd från Ströja i Norrköping

Media välkomnas 3 juli klockan 10—11:30 till en informationsträff och rundvandring i Ströja, Norrköping. Trafikverket visar upp unika arkeologiska fynd som påträffats i undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.

Under träffen erbjuds en rundvandring i Ströja med biträdande projektledare och expert Magnus Djerfsten från Trafikverket vid platsen som varit en forntida, rik handelsplats med betydelse för europeisk handel och där människor kan ha offrats.

På rundvandringen kommer Magnus att berätta om och visa upp unika fynd på platsen Ströja som ger oss värdefull information om vår historia.

– En forntida handelsplats av denna storlek finns det ytterst få utav i Sverige säger Magnus Djerfsten, biträdande projektledare, vid Trafikverket.

Fynden består bland annat av spännen till kläder, glas, pärlor, smycken, kranier från människor av icke skandinaviskt ursprung och ytterst sällsynta guldföremål som vittnar om en rik handelsplats med anknytning till Europa.

Ostlänken sträcker sig längs rika och varierande kulturmiljöer. Det ligger i Trafikverkets uppdrag att genomföra arkeologiska undersökningar för att identifiera, dokumentera och arkivera värdefulla föremål samt betydelsefull information.

Anmälan till informationsträffen och rundvandringen sker senast 2 juli till Matilda Ewaldh, kommunikatör vid Trafikverket och projekt Ostlänken, se under "Kontakta oss"

Tid: Fredag den 3 juli klockan 10.00–11.30

Plats: Loddby Idrottsplats, Fodervägen (Åby, Norrköping). Vi samlas på parkeringsplatsen utanför.

Vi samlas på platsen, några kilometer från Ströja, för en enklare genomgång av upplägget på plats. En förutsättning är att varje sällskap kan följa efter i egen bil. Ströja är ett utgrävningsområde och därför rekommenderar vi oömma skor.

Trafikverket följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och uppmanar deltagare till att hålla avstånd under informationsträffen och rundvandringen för att minska risken för smittspridning.

Varmt välkomna!