Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

E6 öppnar – två dygn tidigare än planerat

Avstängningen av E6 norr om Malmö var planerad till 16 dygn. Men arbetet med att bygga om broarna i trafikplats Alnarp har gått så pass bra att Trafikverket nu planerar för en öppning av motorvägen redan på torsdag.

Bra planering, bra väderlek och en fungerande omledning av trafiken. Det har varit framgångsreceptet i bygget av de nya motorvägsbroarna på E6. Broar som byggts om för att möjliggöra en utbyggnad av tågspåren mellan Lund och Arlöv.

– Varje enskilt moment har gått enligt plan och sammantaget har inget oförutsett inträffat som påverkat bygget, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare för Lund-Arlöv, Fyra spår.

Arbetet har alltså gått så pass bra att Trafikverket nu planerar för en öppning av E6 redan på torsdag. Två dygn tidigare än beräknat.

– Det som är kvar att göra är det sista beläggningsarbetet, sätta vägräcken och att måla linjer. Så vår ambition är att öppna vägen för trafik med början på torsdag kväll, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Också omledningstrafiken har under avstängningsperioden fungerat väl.

– Det har varit en bra avstängning. Bilisterna har lyssnat på och tillgodogjort sig den information de fått. Med en sådan drift vi har som pågår dygnet runt på både järnväg och väg är det ofrånkomligt att något händer men det har varit väldigt få olyckor, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare i trafikledningsområde syd.

Även om många nu pustar ut efter två tuffa veckor är det viktigt att inte glömma att det snart avslutade arbetet med motorvägsbron bara är ett steg i riktningen mot en bättre järnväg.

– Jag ser det här som en delseger och nu fortsätter arbetet mot fyra spår mellan Lund och Arlöv, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Både Jens-Peter Eisenschmidt och Göran Holmberg vill tacka de trafikanter som normalt trafikerar E6 men som under de här veckorna valt andra sätt att ta sig fram.

– Omledningstrafiken har fungerat otroligt bra. Hade det blivit stopp där hade vi i projektet behövt lägga fokus på den frågan. Men nu har vi kunnat lägga all fokus på produktionen. Så vi måste absolut tacka för den här hjälpen, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

– Vi ser att det är många som tagit till sig råden att prova andra alternativ, kanske kan vi se att några fortsätter göra det också framöver. Vi har en väl utbyggt kollektivtrafik i regionen så det finns goda alternativ till bilköerna på E6, säger Göran Holmberg.

Fakta: Projekt Lund-Arlöv, fyra spår

Södra stambanan mellan Ringvägen i Lund och Arlöv byggs ut från två till fyra spår. Utbyggnaden ger ökad kapacitet, färre trafikstörningar och minskat buller. Stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och en ny station byggs vid Klostergården i Lund.

Byggperiod: 2017-2024

Budget: cirka 5 miljarder

Entreprenör: Joint Venture NCC/OHL