Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontinentalbanan i Malmö har fått tillstånd för persontrafik

Trafikverket och Svedab har fått ett efterlängtat besked: länsstyrelsens beslut om tillstånd för utökad trafik på Kontinentalbanan har vunnit laga kraft. Det betyder att man nu kan köra persontrafik på Kontinentalbanan.

Länsstyrelsens beslut om trafikeringstillstånd betyder att det nu är möjligt att köra persontrafik på Kontinentalbanan, mellan banans anslutning till Södra stambanan och Fosieby. Där har det endast gått godståg sedan Citytunneln blev klar.

- Vi är glada över att äntligen kunna använda Kontinentalbanan även för persontrafik. Detta öppnar upp för nya möjligheter, vilket är positivt för personresandet i Skåne och Öresundsregionen. Med en attraktiv tågtrafik kan fler välja att ställa bilen, något som är bra för miljön och minskar trängseln i våra städer, säger Lennart Andersson, regional direktör Trafikverket region Syd.

Det positiva beslutet innebär att Malmö stad redan från slutet av 2018 kan få Pågatågstrafik mellan östra och västra Malmö en gång i halvtimmen. Tågtrafiken på Kontinentalbanan kommer att knytas samman med den redan existerande persontågstrafiken på banor i Skåne, vilket ökar den regionala tillgängligheten i östra Malmö.

- Efter år av planering och väntan har vi nu äntligen fått grönt ljus för att gå vidare med att använda Kontinentalbanan för persontrafik. Förra veckan tog vi det första viktiga spadtaget på Rosengårds station. Det var startskottet i arbetet med att knyta ihop stadens olika delar, möjliggöra fler hållbara resor och främja ett ökat bostadsbyggande och stadsutveckling i Amiralsstaden. Vi kan nu ta nya viktiga steg för att bygga Malmö helt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

För Malmö stads räkning bygger Trafikverket en ny station på Rosengård. Trafikverket kommer också att utföra åtgärder på stationerna vid Persborg och Östervärn, som krävs för att Pågatågen ska kunna göra uppehåll där. Pågatågen som går vidare till Kontinentalbanan kommer också att stanna på Malmö C, Svågertorp, Hyllie och Triangeln. I framtiden kan även en station komma att byggas i Fosieby.

Om station Rosengård

Station Rosengård byggs i nära samarbete mellan Malmö stad och Trafikverket. Projektet är samfinansierat av Europeiska unionens program för ett transeuropeiskt transportnät (TEN-T).

Station Rosengård blir en central del för Amiralsstaden, och för stadsutvecklingsprocessen för de kringliggande områdena Sofielund, Annelund, Östra Sorgenfri, Emilstorp och Rosengård. Läs mer på malmo.se/amiralsstaden.

För ytterligare information om persontrafik och stationer på Kontinentalbanan kontakta:
Jan Källqvist, projektledare Trafikverket, 010-123 22 57
Conny Ragnarp, projektledare Malmö stad, 040-341500

Läs mer om projektet Kontinentalbanan

http://malmo.se/kontinentalbanan
www.trafikverket.se/kontinentalbanan
http://svedab.se/aktuellt/