Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: Unikt lyft när Åkarp får ny bro

Natten mellan lördag och söndag kommer den tillfälliga bron för Gränsvägen att lyftas på plats. Lyftet genomförs med en av de största mobila lyftkranarna som finns att tillgå i Sverige, med en lyftkapacitet på 800 ton.

Under vintern och våren har brofästen byggts på båda sidor om spåren vid Gränsvägen i Åkarp. På den östra sidan har stålbronbron monterats ihop likt en gigantisk byggsats. Bron är en så kallad beredskapsbro av "militär" typ som Trafikverket använder vid broreparationer eller vid byggen då tillfälliga broar behövs. Bron är cirka 65 meter lång, 10 meter bred och väger cirka 160 ton.

Lyftet kommer att genomföras under natten mellan lördag och söndag, 21–22 april. Från 23.00 är det stopp i trafiken mellan Malmö och Lund för spårarbete och underhåll, då kan lyftet genomföras på ett säkert sätt. Järnvägstrafiken öppnar igen 9.00 på söndagsmorgonen.

Utsiktsplats vid Gränsvägen

För de som vill följa lyftet på plats har vi gjort en utsiktsplats vid det östra brofästet. Utsiktsplatsen nås endast via gångbanan utmed Gränsvägen från korsningen vid Dalslundsvägen. Se karta nedan.

För kontakt, se under Kontakta oss.

Lund–Arlöv, fyra spår

För att öka kapaciteten och minska trafikstörningar bygger Trafikverket ut Södra stambanan mellan Malmö och Lund från två till fyra spår.

Delar av sträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar, och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten.

Läs mer på projektsidan