Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Åtta nya trafiksäkerhetskameror sätts upp i Skåne för att rädda liv

Syftet med kamerorna är inte att ta fast de som kör för fort, utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. Lägre hastighet minskar dessutom utsläppen av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt, säger Kristina Johansson på Trafikverket.

De åtta nya kamerorna kommer att sättas upp på två olika sträckor med start vecka sex.

På väg 13 mellan Klippan och Munka-Ljungby monteras fyra av kamerorna upp. Två i höjd med samhället Munka-Ljungby och två mellan E4 och Klippan. Sammanlagt kommer det att finnas 11 kameror på den här sträckan.

På väg 23 mellan Rolsberga och Sandåkra finns det i dag 10 kameror. Ytterligare fyra kommer att monteras, en strax norr om Rolsberga, en söder om Gamla Bo och två i höjd med Sösdala tätort. När monteringen är klar kommer det att finnas 14 kameror på denna sträcka.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) kamerorna räddar cirka 20 liv per år.
  • Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Kamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.