Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket krisövar på Trelleborgs och Malmös bangårdar

Den 28 och 29 maj kommer utrymningslarm att ljuda över bangårdarna i Malmö och Trelleborg. Men det finns ingen anledning till oro, det är bara Trafikverket som övar.

Övningen i Malmö genomförs den 28 maj och dagen efter, den 29 maj, är det dags för övning på bangården i Trelleborg. Övningarna som sker i samverkan med bland annat räddningstjänst och transportföretag kommer att iscensätta olyckor med farligt gods.

- På alla våra bangårdar med förhöjd säkerhetsnivå där farligt gods hanteras gör vi regelbundet övningar för att prova att våra säkerhetsrutiner fungerar. Övningen i Trelleborg är en fullskalig övning och ska efterlikna en olycka med farligt gods som läcker. Allmänheten medverkar inte i övningen men kommer eventuellt att lägga märke till den eftersom larmet kommer gå och både räddningstjänst och ambulans finns på plats, säger Robert Janernäs, säkerhetssamordnare på Trafikverket.

Så här låter larmet

morse_signaler.png

Larmet sätts igång omkring klockan 09.00 i Malmö och 9.30 i Trelleborg. Det är en snabb pulserande signal som varar i upp till 3 minuter och den hörs inom bangårdarnas spårområden. Boende eller verksamheter som ligger i närheten av spårområdet kan också höra larmet beroende på hur vinden ligger på. När faran är över ljuder en sammanhängande signal i 30 sekunder.

 I Trelleborg, där övningen är större, har Trafikverket personal på plattformarna vid Trelleborg C för att informera resenärer om övningen.

Samverkan med flera aktörer

Övningen i Trelleborg är ett samarbete mellan Trafikverket, Trelleborgs kommun,Trelleborgs hamn, räddningstjänsten, ambulans, transportföretaget Green Cargo och Väte Rail AB OCH SOS Alarm.

I Malmö är övningen ett samarbete mellan Trafikverket, transportföretaget Green Cargo, räddningstjänsten.