Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alla vill komma hem från jobbet – kör försiktigt förbi vägarbeten

Sommartid pågår det många vägarbeten i södra Sverige. När trafiken ska samsas med de som arbetar på vägen blir det extra viktigt att hålla hastigheten och visa hänsyn.

Trafikverket underhåller regelbundet våra vägar, tunnlar och broar för att förbättra trafiksäkerheten. Det finns flera anledningar till att arbetena görs under sommarmånaderna. Dels är vi beroende av vädret, dels är arbetspendling och yrkestrafik mindre intensiv än under resten av året.

Men att arbeta på en vägarbetsplats är ett riskfyllt arbete. Vid ett vägarbete rör sig människor och maskiner nära trafiken och trafikanterna behöver visa respekt och hänsyn för att detta ska fungera.

– Arbeten genomförs för att skapa säkrare och framkomliga vägar, men under tiden som vi arbetar begränsar vi ofta framkomligheten just för att kunna genomföra arbetet samt av säkerhetsskäl. Hastighetsefterlevnaden vid vägarbeten är låg och en av de främsta riskerna för allvarliga olyckor, säger Annika Canaki Distriktschef Underhåll Syd, Trafikverket.

”Ingen vill ha ett arbete där man riskerar sitt liv”

Svevia är en av Trafikverkets entreprenörer för vägunderhåll och ansvarar bland annat för Helsingborgsområdet. Svevia har medarbetare som jobbar på vägen och vars arbetsmiljö drabbas direkt av trafikanternas beteende. 

– Ingen vill ha ett arbete där man riskerar sitt liv eller har stor risk för att skada sig allvarligt, säger Rasmus Olsson tf. Platschef på Svevia.

– Vi upplever ett respektlöst beteende ifrån vissa trafikanter, det körs fort och nära och varningar och restriktioner respekteras inte. Det utgör en fara för alla på vägen.

Även polisen har vägarna som sin arbetsplats, och de vittnar om att tempot i trafiken ökat och vädjar nu om en beteendeförändring.  

– Det finns mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen, säger Joakim Hugosson, trafikpolis, vid Polisen.

– Genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd skapar du trygghet både för dina medtrafikanter, de som arbetar på vägarna och såklart för dig själv.

Tips i sommartrafiken

  • Var ute i god tid.
  • Håll hastigheten och följ skyltningar.
  • Håll avstånd till dina medtrafikanter.
  • Håll fokus på trafiken och blicken långt framför dig.
  • Var rädda om varandra.