Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Klart för trafik på nya E22 mellan Sätaröd och Vä

Nu öppnar Trafikverket den nya motorvägen mellan Sätaröd och Vä i Skåne. Motorvägen är byggd för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten samt att förbättra boendemiljön för dem som bodde intill gamla E22.

Torsdagen den 10 december klockan 10.15 öppnades den nya sträckan för E22 mellan Sätaröd och Vä för trafik. Det är en vägsträcka på 15 kilometer som sträcker sig från trafikplats Nöbbelöv vid Vä till trafikplats Knopparp vid Linderöd. 

Projektet har stundvis varit utmanande, inte minst då det krävts att 26 broar byggts på sträckan.

– När vi nu öppnar E22 Sätaröd – Vä för trafik innebär det att vi har uppnått en mötesseparerad väg med god framkomlighet och säkerhet mellan de båda tidigare skånska residensstäderna Malmö och Kristianstad. E22 är en viktig pulsåder från den skånska sydkusten som via Blekinge- och Smålandskusten ansluter till Östergötlands tillväxtområden. Öppnandet av denna vägetapp är ytterligare en viktig byggsten till ett tillgängligt Sverige, säger Lennart Andersson, direktör region syd.

Arbetet med nya E22 gick i mål sex månader före plan. En av orsakerna var de milda skånska vintrarna men också en effektiv entreprenadorganisation.

– Det är alltid glädjande att kunna meddela att ett projekt blir klart före utsatt tid, men den stora behållningen är den skillnad som den nya vägen kommer att göra för pendlare och boende i området, säger Lennart Andersson.

Öppnandet är till stor glädje för hela regionen vilket ges uttryck för både lokalt och regionalt.

– Det känns väldigt bra att den sista länken i vägsträckningen mellan Kristianstad och Malmö nu står klar. Trygga och smidiga transporter är viktiga både för näringslivet och för invånarna i Skåne, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad

Han får medhåll från Region Skåne.

– Skåne är tätbefolkat och växer snabbt, genom Skåne passerar mer än en tredjedel av Sveriges utrikeshandel. Upprustningen av E22 mellan Sätaröd och Vä tar bort en flaskhals på den viktiga diagonalen mellan Malmö och Kristianstad. Pendling och transporter underlättas generellt och Skånes ekonomi gynnas av det, men också en sådan detalj som att ambulanser lättare tar sig fram till sjukhusen gör att fler får behandling snabbare, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i styrelsen för Region Skåne.

Arbetet med att bygga om E22 för att öka trafiksäkerhet och tillgänglighet fortsätter. Nästa projekt bli en motorvägsutbyggnad av E22 Fjälkinge-Gualöv.

Läs mer om framtidens E22: www.trafikverket.se/E22