Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stopp i tågtrafiken när ett spår blir två mellan Ängelholm och Maria

Mellan 6 september och 14 november stoppas tågtrafiken mellan Förslöv och Maria när Trafikverket fortsätter arbetet med utbyggnaden till dubbelspår på Västkustbanan.

Trafikverket bygger ut sträckan mellan Ängelholm och Maria station på Västkustbanan till dubbelspår. Målet är ökad kapacitet och när kapaciteten på järnvägen ökar knyts Sverige närmare, och det skapas nya möjligheter att pendla, studera och arbeta. Målet är en framtid där fler kan åka tåg.

Nästa steg för att komma vidare i arbetet kräver att tågtrafiken stoppas. Bland annat ska spåren på sträckan riktas, kontaktledningar kopplas in och tre järnvägsbroar färdigställas och skjutas på plats.
– Det är väldigt omfattande arbeten som ska genomföras, så även om det är en lång avstängning så kommer det vara intensivt för alla inblandade. Arbetet är noga planerat och vi ser fram emot att sätta igång så att vi kommer ett steg närmre ett dubbelspår på sträckan, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Tillsammans med Skånetrafiken arbetar Trafikverket nu för att trafikstoppet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt för alla som behöver resa.
– Vi förstår att en så här omfattande avstängning kommer att skapa problem för de som pendlar. Men tillsammans med Skånetrafiken gör vi allt vi kan för att de som behöver resa ska kunna ta sig fram på ett bra sätt. Vi hoppas också att alla resenärer kan dela vår målbild med det här projektet, en pålitlig järnväg där fler kan resa grönt och tryggt, säger, Henrik Andersson.

Trafikverket och Skånetrafiken uppmanar alla att planera sin resa under tågstoppet.

– Vi är glada för att bygget går framåt som planerat. Vi kommer att ersätta de inställda tågen med bussar samtidigt som vissa tåglinjer leds om. Det är viktigt att den som ska ut och resa håller sig uppdaterad i vår app eller på vår hemsida. Tänk också på att det tar längre tid att resa, så var ute i god tid, säger Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare  på Skånetrafiken.

Så påverkas du som resenär av tågstoppet:

Pågatågen ersätts av bussar mellan Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria. Extrainsatta Pågatåg kör Kävlinge–Landskrona–Ramlösa–Helsingborg C–Maria i båda riktningar.
Öresundstågen går annan väg. På- och avstigning i Malmö-Kävlinge-Åstorp-Ängelholm-Båstad-Laholm-Halmstad-Göteborg. Mellan Ängelholm och Helsingborg ersätter bussar för Öresundstågen.
SJs snabbtåg går annan väg. Ingen på- och avstigning mellan Lund och Halmstad.

Aktuell reseinformation under stoppet i hittar du i Skånetrafikens app eller i andra tågbolags kanaler.

Läs mer om projektet: https://www.trafikverket.se/angelholm-maria