Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu öppnar dubbelspåret mellan Strängnäs och Härad

Nu är det 8,5 kilometer långa dubbelspåret klart och på lördag 30 juni öppnas det för tågtrafik. Strängnäs nya resecentrum står redan på plats och används sedan december förra året.

Resenärer och närboende har levt med projektet sedan september 2014, och Trafikverket vill tacka för tålamodet.

Syftet med utbyggnaden till dubbelspår är att öka punktligheten och förbättra kapaciteten på Svealandsbanan. Detta bidrar till att regionen blir en ännu mer attraktiv plats för människor att leva och arbeta i. Nu blir det möjligt för tågoperatörerna att köra halvtimmestrafik mellan Stockholm och Eskilstuna. Full effekt av dubbelspåret kommer efter sommaren då arbetena kring Stockholms central är klara (se nedan).

– Det känns fantastiskt roligt att vara i mål med projektet. Nu har vi utvecklat Svealandsbanan med både ökad kapacitet och driftsäkerhet, säger Leif Haagensen, projektledare på Trafikverket.

Det här ingår i projektet:

  • Ett nytt järnvägsspår (8,5 kilometer) parallellt med det befintliga spåret
  • En ny järnvägstunnel (2,9 kilometer)
  • En ny vägbro för Södertäljevägen
  • Sex nya järnvägsbroar. De två längsta är bron över E20 och bron över Lundadalen
  • Ett underjordiskt parkeringsgarage, med cirka 130 bilplatser och 50 cykelparkeringar
  • Ett nytt resecentrum över spåren med entré från Södertäljevägen/Långberget, Långbergsgatan och från Öster

Stockholm C – Stockholms södra stängs av 25 juni–19 augusti

Allt fler åker tåg. Det ställer höga krav på järnvägen, som ska vara punktlig och säker. Trafikverket gör nu en historisk satsning på att rusta järnvägen för framtiden. Den största åtgärden görs på sträckan Stockholm C–Stockholms södra. Den sträckan ska bli som ny, och därför stängs den av under somrarna 2018–2020.

Så här påverkas du som åker på Svealandsbanan

Du som åker regionaltåg från exempelvis Eskilstuna eller Strängnäs får kliva av i Flemingsberg. Därifrån fortsätter resan med pendeltåg till Stockholm City.

Kontrollera din biljett eller tågbolagets hemsida, och kontakta ditt tågbolag om du har frågor. Räkna med cirka 30 minuter längre restid.