Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket har beslutat om kort bibana för ökad kapacitet

Trafikverket har idag lämnat sitt ställningstagande till regeringen om bibana Skavsta-Nyköping. Trafikverket har beslutat om en kortare bibana, samt att Skavsta station placeras på bibanan, istället för på höghastighetsbanan.

Detta ger en bättre kapacitet både för höghastighetståg och regionaltåg.

– En station på en kort bibana ger bättre kapacitet för både höghastighetståg och regionaltåg. Valet att gå vidare med en bibana och en station på bibanan innebär att fler tåg kan stanna både i centrala Nyköping och vid Skavsta, säger Einar Schuch, regional direktör på Trafikverket.

Beslutet, som ingår i den totala tillåtlighetsprövningen för Ostlänken, ger alltså bättre förutsättningar för en kostnadseffektiv tågtrafik. I samband med projektering av höghastighetsbanan kommer Trafikverket även att säkerställa möjligheten att i framtiden komplettera Skavsta station med ytterligare plattformar på huvudbanan.