Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säsongsstart för linfärjan i Vaxholm

Lördagen den 29 april klockan 10.00 är det dags för den eldrivna miljöfärjan till Vaxholms kastell att återuppta trafiken igen. Säsongen sträcker sig fram till och med den 1 oktober 2017.

Det var förra året som den eldrivna miljöfärjan började trafikera sundet mellan centrala Vaxholm och Kastellet. Den första säsongen med linfärjan innebar 98 000 enkelresor, vilket överträffade alla förväntningar.

Vaxholms stad tar årligen emot en miljon besökare och Kastellet är ett efterfrågat utflyktsmål. Linfärjan ligger i framkant när det gäller att skapa ett långsiktigt hållbart transportsystem med fossilfri drift.

Linfärjor finns i flera trafikerade farleder i Sverige och transportsättet är säkert, pålitligt och mycket miljövänligt. Det orsakar inget buller och drivs förnybart. Nytt i år är att skyltningen i området har setts över och förbättrats och att färjans vajer har vidareutvecklats.

– Du som färdas till sjöss får tänka på att linfärjan inte ska passeras när den är i rörelse. När färjan ligger stilla i sitt läge går det utmärkt att passera förbi, i första hand för yrkestrafik. Fritidsbåtar bör segla genom det östra sundet, säger Anders Werner, chef Trafikverket Färjerederiet.

Biljetter till linfärjan löses i automat på kajen. Priset för överfart tur och retur är 40 kronor för vuxna, 20 kronor för pensionärer och gratis för barn upp till 12 år. Vaxholms stad, Statens fastighetsverk och Trafikverket Färjerederiet står bakom satsningen som pågår under en treårig provperiod.

Varmt välkommen till miljöfärjan på Kastelletleden 2017!