Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ska du ta bilen till fjällen i påsk, via Gävle?

E4 strax norr om Gävle har ett hårt tryck under påsken. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har polisen tillsammans med Trafikverket beslutat att införa omkörningsförbud.

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer till och från fjällen koncentreras under några timmar på skärtorsdagen, påskdagen och annandagen. I samband med omkörningar uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i enkelfilen igen. För att få en bättre trafikgenomströmning, och därmed minska risken för incidenter i köer, införs omkörningsförbud vissa tider i påsk.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren, chef Trafikmiljö på Trafikverket.

I år, liksom förra året, har trafikanterna en bra möjlighet att planera sin resa, eftersom information om omkörningsförbudet går ut i förväg från både Trafikverket och Polisen. Informationen syns också på Trafikverkets, Gävle kommuns och Söderhamns kommuns digitala informationstavlor längs E4:an. Liksom tidigare år kommer skyltförsedda bilar att finnas längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år. Bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Mats Sandgren.

Omkörningsfälten på sträckan Gävle–Tönnebro stängs av följande tider:

  • För norrgående trafik: skärtorsdagen, klockan 13–20
  • För södergående trafik: annandag påsk klockan 13–20.

För mer information, se kontakt på denna sida.