Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkrare vägar när Trafikverket ändrar hastigheten

Trafikverket föreslår förändrad hastighet på cirka 30 kilometer väg i Stockholms län. Det främsta målet är att rädda liv.

– Rätt hastighet på vägen räddar liv. Samtidigt påverkas restiden bara marginellt av en hastighetssänkning. Det är ett lågt pris att betala för ökad trafiksäkerhet, säger Lars Wogel, strategisk planerare på Trafikverket.

I Stockholm föreslår Trafikverket att hastigheten ändras med 10-20 km/h på delar av väg 222 och väg 73 – totalt cirka 30 kilometer väg. Sänkningen genomförs på vägar med mycket trafik och i första hand där det går mer än 2 000 fordon per dygn.

Trafikverket föreslår förändrad hastighet på dessa sträckor under 2019:

  • Väg 222, från trafikplats Lugnet till cirka en kilometer väster om trafikplats Hålludden (14,7 km)
  • Väg 73, från trafikplats Gubbängen till trafikplats Jordbro (12,4 km)
  • Väg 73, från trafikplats Lidatorp till cirka en kilometer söder om trafikplats Älgviken (3,1 km).

– Trafikverket arbetar för att det ska vara säkert att röra sig i trafiken. Hastighetssänkning är en snabb och effektiv åtgärd, både för miljön och trafiksäkerheten, säger Lars Wogel, strategisk planerare på Trafikverket.

Under 2018 dödades 324 personer i vägtrafiken, vilket är 72 fler än under 2017. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. En kollision i exempelvis 80 km/tim i stället för 90 km/tim gör att risken att omkomma minskar med 40 procent. De sänkta hastigheterna förväntas leda till att sju liv per år kan räddas.

Fakta

Den som kör i 80 km/tim i stället för 90 förlorar 50 sekunder per mil.

Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg i Sverige att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Under samma period kommer cirka 120 mil väg få höjd hastighetsgräns eftersom Trafikverket höjer säkerhetsstandarden.

80 km/tim är den högsta hastighetsnivån där två personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar en kollision utan alltför allvarliga konsekvenser.

Under 2018 dödades 324 personer i vägtrafiken, vilket är 72 fler än under 2017. Antalet allvarligt skadade beräknas till drygt 4 200.

Anpassade hastighetsgränser Stockholms län 2019 (pdf-fil, 227 kB, öppnas i nytt fönster)