Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

På måndag startar Getingmidjans sista avstängning

På måndag den 22 juni stängs tågtrafiken mellan Stockholm Central och Stockholms södra av. Det kommer påverka resenärer som reser med fjärr- och regionaltåg och innebär längre restid. Avstängningen sker mellan den 22 juni till 16 augusti.

– Ett av Sveriges mest utmanande järnvägsprojekt närmar sig sitt slut. Getingmidjan är Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka. I princip varje minut av de åtta veckorna vi håller stängt är planerad i detalj för att vi ska kunna utföra arbetet så effektivt som möjligt, säger Kent Sahlman, projektledare för arbetet med Getingmidjan på Trafikverket.

Veckan efter midsommar börjar arbetet med att riva den gamla broöverbyggnaden över Norrström. Därefter byts brostödens 65 brolager. I mitten av juli påbörjas arbetet med att lyfta den 240 meter långa och 1700 ton tunga broöverbyggnaden på plats. Den nya bron har åtta tätt sammanfogade växlar vilket är världsunikt. Innan trafiken släpps på har 10 000 trådar kopplats in och hela anläggningen besiktigats så att Getingmidjan kan tas i bruk igen.

Getingmidjan har tidigare stängts av för renovering 2018 och 2019. Sommaren 2020 är den sista längre planerade avstängningen i arbetet som är komplext.

Avstängningen innebär att tåg som ankommer till eller avgår från Stockholm Central söderifrån istället kommer att stanna på Stockholm Södra eller Flemingsbergs station. För aktuell reseinformation hänvisas till de enskilda tågoperatörerna.

Tåg söderifrån vänder på Stockholms södra eller Flemingsbergs station och resenärerna måste byta färdmedel och ta pendeltåg från Flemingsberg eller Stockholms södra till Stockholm City för att sedan eventuellt fortsätta norrut.

Tåg från norra Sverige kommer stanna på Stockholm Central som vanligt. Ska du åka vidare söderut med fjärr- eller regionaltåg behöver du åka pendeltåg mellan Stockholm City och Stockholms södra eller Flemingsberg station. Därifrån kan du sedan fortsätta söderut.

Observera att det finns undantag, så läs alltid på din biljett.