Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: Media välkomnas till invigningen av nya Getingmidjan

Den 17 augusti är den stora upprustningen av Getingmidjan i huvudsak klar – järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholms södra. Trafikverket har då genomfört ett av sina mest komplexa och tidskritiska järnvägsarbeten genom tiderna.

– Det här är en viktig milstolpe och en av de största satsningar som vi genomför på järnvägen. Upprustningen har varit helt nödvändig och är avgörande för att punktligheten i hela landet ska förbättras men också för att vi ska kunna öka kapaciteten för fler resor och transporter på järnvägen, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket.

Sommaren 2020 har Getingmidjan varit helt avstängd under 8 veckor, för tredje och sista året i rad. Nu släpps tågtrafiken på igen och järnvägssträckan har fått en ny livslängd på 80 år.

Tid: Måndag den 17 augusti kl. 09:30 – 10:30
Plats: Hotell At Six, Brunkebergs torg 6, 111 51 Stockholm
Anmälan: Föranmälan krävs för att delta på plats och antalet platser är begränsade.

Anmälan sker senast den 14 augusti till Martina Ressner, kommunikatör vid Trafikverket. Du hittar hennes kontaktuppgifter under "kontakta oss".

För att delta digitalt behövs ingen föranmälan.

Trafikverket följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och uppmanar därför alla deltagare på plats att hålla avstånd under invigningen för att minska risken för smittspridning.

Varmt välkomna!

Om invigningen

Media välkomnas till invigningen av nya Getingmidjan där vi bjuder på spännande samtal och diskussioner om järnvägen och om upprustningens betydelse för både punktligheten och för resenärerna. Det går även att delta digitalt då invigningen direktsänds i vår Youtubekanal.

Medverkar gör bland annat infrastrukturminister Tomas Eneroth, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, projektchef Kent Sahlman, Mark Jensen VD för MTR och Madeleine Raukas tf. VD för SJ.

Talespersonerna kommer att besvara frågor från media och göra enskilda intervjuer direkt efter webbsändningen. För de som deltar digitalt ges möjlighet att maila in frågor under själva sändningen.

Om projekt Getingmidjan

Tre somrar i rad, 2018–2020 har Getingmidjan varit helt avstängd under åtta veckor - för att vi skulle kunna utföra ett omfattande och tekniskt mycket komplicerat upprustningsarbete. Avstängningarna har haft stor påverkan på tågtrafiken och resenärerna. Den 17 augusti kl. 04:57 släpps tågtrafiken på igen och järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholms södra har fått en ny teknisk livslängd på 80 år. Mindre arbeten kommer att pågå utmed och vid sidan av spåren fram till oktober 2021. Bland annat ska ny gång- och cykelbro över Norrström lyftas på vid årsskiftet.