Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Planera din resa i jultrafik och vinterväglag

Trafikverket tipsar om hur du kommer fram säkert till ditt julfirande. Växlande väglag och ökad trafik innebär att du som trafikant bör vara extra försiktig – och planera din resa i förväg.

I år är julafton på en söndag, vilket innebär att lördagen kommer att bli en av de mest trafikintensiva dagarna under storhelgerna. Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår i trafiken. Därför vill Trafikverket uppmana alla trafikanter att vara extra försiktiga ute på vägarna.

Om du reser med bil – välj en väg med mittseparering och håll avståndet. Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor.

Erik Lööv, Trafikverkets chef för underhåll i väst, tipsar också om att titta in på Trafikverkets webbplats innan man sätter sig bakom ratten.

– Vi har delat in alla våra vägar i olika klasser, som styr hur vi arbetar med halkbekämpning och snöröjning. Titta gärna på vägkartorna som vi har på vår webbplats innan du ger dig ut i jultrafiken, så att du har rätt förväntningar på väglaget. Vi gör vårt bästa för framkomligheten varje dag, men varje trafikant måste ta ansvar och anpassa körningen efter väglaget.

På Trafikverkets webbplats finns information om trafiksituationen, väglag och rastplatser, för att du i förväg ska kunna planera din resa och vara väl förberedd. Du kan också ringa Trafikverkets kontaktcenter, 0771-921 921, för att få den senaste informationen om läget på vägarna. Kontaktcenter har öppet dygnet runt.

Det är inte bara bilisterna som behöver planera sin resa i förväg. Det gäller även andra trafikanter.

– Oavsett om du reser med tåg, bil, cykel eller om du tar dig fram till fots, behöver du tänka på att planera resan med god tidsmarginal. Vi måste vara rädda om varandra och visa hänsyn i trafiken, och det är lättare om man inte är stressad. Ett tips för att planera resan är att ta hjälp av trafiken.nu, . Trafiken.nu har dessutom precis lanserats som app, säger Alice Dahlstrand, trafiksäkerhetsutredare på Trafikverket.

– Det finns också andra bra verktyg för att planera ditt resande med kollektivtrafik, till exempel resrobot.se, där man kan planera längre resor med tåg och buss, avslutar Alice Dahlstrand.