Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Klart med flygtrafik till Hemavan, Vilhelmina, Lycksele till oktober 2019

Nu är det klart med flygtrafiken Stockholm Arlanda till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele fram till oktober 2019. Flygoperatören avser att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats.

Trafikverket har nu beslutat att tilldela flygoperatören Amapola Flyg AB flygtrafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele från 1 februari till oktober 2019. Amapola Flyg AB planerar att mellanlanda flyg från Hemavan på Kramfors/ Sollefteås flygplats.

– Det är viktigt för dessa orter att vi säkrar trafiken och därmed tillgängligheten, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Efter flygbolaget Nextjets konkurs utnyttjade Trafikverket ett nödförfarande för att snabbt få tillbaka trafiken på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Ett avtal enligt EU:s nödförfarande får avse maximalt sju månader och det nuvarande avtalet löper ut i januari 2019.

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken för ytterligare nio månader så att avtalet ligger i fas med kommande upphandling av flyglinjer (perioden oktober 2019 – oktober 2023).

Trafikavtal löser tillgänglighetsbrister
Trafikverket har regeringens uppdrag att i hela landet avhjälpa brister i tillgängligheten i den interregionala kollektiva persontrafiken mellan regioner, där det saknas förutsättningar för kommersiell trafik. Det kan ske genom så kallade trafikavtal, vilket innebär att Trafikverket betalar ersättning till trafikföretag för interregional kollektiv persontrafik med flyg, tåg, buss och Gotlandstrafiken som är ett särskilt uppdrag.

En förutsättning för trafikavtalen är att Trafikverket har beslutat om allmän trafikplikt för en linje. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008.

Mer information om trafikavtal