Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stor upprustning av järnvägen Gävle–Söderhamn stundar

Järnvägen mellan Gävle och Söderhamn får en rejäl upprustning i höst. Ett nytt spår och moderna växlar med värme och snöskydd ger en mer stabil och punktlig järnväg. När det är klart går tågen tystare, bullret minskar och komforten ökar för resenärerna.

– Vi vill att framkomligheten för gods- och persontåg ska vara god så att fler väljer järnvägen som transportväg. Det är det mest klimatsmarta transportmedlet och det är även mycket trafiksäkert, säger Adam Larsson, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket har i flera år prioriterat underhåll på järnvägen där det gör mest nytta, vilket innebär på större stråk och i storstadsområden. Arbetet fortsätter nu mellan Gävle och Söderhamn. Det är en stor och nödvändig åtgärd som ger effekt på Ostkustbanan Gävle–Sundsvall, men även på hela stråket Stockholm–Umeå. Åtgärden ger också positiva effekter på järnvägssystemet i hela Sverige.

– Vi byter ut drygt sex mil sliten anläggning, och rustar upp järnvägen. Det minskar den överhängande risken för störningar och gör att vi kan möta efterfrågan på resor och transporter på järnvägssträckan för många år framåt, säger Adam Larsson.

Tågresorna Gävle–Söderhamn påverkas, augusti–november

Arbetet startar i början av augusti och avslutas i mitten av november. Eftersom arbetet pågår dygnet runt kommer tågtrafiken mellan Gävle och Söderhamn att ersättas med bussar eller med tåg som omleds via en annan väg. Resorna beräknas ta 30–45 minuter längre tid än vanligt.

– Det är fullt möjligt att resa, pendla och transportera trots tågstoppet. Restiden mellan Gävle och Söderhamn blir längre och tidtabellerna blir annorlunda. Men tågbolagen har i upplägg och tidtabeller gjort det möjligt att resa i stort sett som vanligt under tiden. Vi inser att det kommer att bli lite stökigt, men ser fram emot att se resultatet av dessa nödvändiga och efterlängtade åtgärder, säger Adam Larsson.

Håll dig uppdaterad om din resa

Arbetena påverkar tidtabeller och resor. Även tidtabellen för resor Gävle–Ljusdal berörs.
Information hittar du i god tid före resan, hos det tågbolag du planerar att resa med.

Mer information om projektet