Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten på byggarbetsplatser

Klockan 13.00 fredagen den 6 oktober stannar arbetet av i 15 minuter på många platser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket ett stopp i arbetet, en så kallad Stand down. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Trafikverkets tema för i år är rapporteringsfrågan. Trafikverket arbetar med att förbättra rapporteringen av händelser, avvikelser, tillbud och olyckor. Vid en analys av rapporterade händelser har det visat sig att olyckor och tillbud ofta rapporteras mycket långt efter att de har inträffat vilket försvårar utredningarna. Trafikverket lyfter nu rapporteringsfrågan vid kommande bransch- och projektmöten i syfte att uppnå en gemensam positiv effekt.

I region Väst finns möjlighet för media att delta på följande platser:

  • E45 Götaleden, Göteborg. Samling kl. 12.15 vid projektets platskontor Gullbergsstrandgatan 34A (vägbeskrivning ges vid anmälan).

  • Väg 171/162 Hallinden. Samling kl. 12.30 vid arbetsplatsen (vägbeskrivning ges vid anmälan).

  • Marieholmsförbindelsen, Göteborg. Samling kl. 12.00 på Marieholmsgatan 24 (vägbeskrivning ges vid anmälan).

  • Betongvägen E6, Vägstationen Falkenberg. Samling kl. 12.30 på Odlarevägen 1, Falkenberg. Här medverkar Polisen vid Stand down.

  • Skaraborg, underhållskontrakt väg. Samling kl. 12.30 på Norregårdsvägen 35, Skövde.

  • Väg 44 Uddevallatunnlarna. Samling kl. 12.30 vid NCCs etablering, Syrgasvägen 1, Uddevalla.

  • Underhållskontrakt järnväg Göteborg. Samling kl. 12.30 vid Bergslagsgatan 6, Göteborg.

  • Trafikverkets regionkontor, Underhåll. Samling kl. 12.30 på Kruthusgatan 17, receptionen plan 6, Göteborg.


Anmälan sker till Pär Aronsson senast torsdag 5 oktober kl. 14.30. Kontaktuppgifter till honom hittar du under fliken Kontakta oss ovan.

Av säkerhetsskäl är förhandsanmälan obligatorisk.

Bakgrund

Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är utgångspunkten.

Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna ska lyfta arbetsmiljö- och säkerhetsfrågan. Stand down arrangeras i år för femte året i rad.

Om projektet "Tillsammans mot noll olyckor i anläggningsbranschen"

Bild

Bild Stand down (jpg-fil, kB, öppnas i nytt fönster)