Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Pressvisning: Kronotopia – en tävling om konst i Västlänken

På tisdag den 29 augusti startar en utställning på Göteborgs stadsmuseum där sju konstnärer visar sina idéförslag för den konstnärliga utformningen av stationerna Haga och Korsvägen i Västlänken.

Utställningen pågår till den 17 september och ingår i den internationella konsttävlingen Kronotopia som Trafikverket genomför tillsammans med Statens konstråd. Genom tävlingen får konstnärerna chans att påverka hela utformningen av stationerna tillsammans med arkitekterna, något som är ovanligt i så här storskaliga stadsomvandlingsprojekt.

Bidragen som visas upp innehåller olika koncept på den konstnärliga gestaltningen av stationsmiljöerna. I oktober 2017 tillkännager juryn de två vinnande förslagen, ett per station. Till dess är tävlingsförslagen helt anonyma.

Pressvisning

Tid: Tisdagen den 29 augusti klockan 11.00
Plats: Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12

På plats finns Johny Lindeberg som är arkitekt och gestaltningsansvarig för Västlänken på Trafikverket samt Lotta Mossum som är curator på Statens Konstråd.

Efter en guidad visning av idéförslagen (cirka 20 minuter) finns möjlighet till intervjuer.

På utställningen visas även pågående arbete med den konstnärliga utformningen av Västlänkens station Centralen samt området i anslutning till Olskrokens planskildhet. Vinnarna utsågs i Kronotopias första tävling som avgjordes i januari.

Anmälan till Agneta Eklund, se under Kontakta oss.

Fakta

  • För att få fram förslag till den konstnärliga utformningen av Västlänkens stationer samarbetar Trafikverket med Statens konstråd i den internationella konsttävlingen Kronotopia. Genom tävlingen får konstnärer komma in tidigt i processen och därmed påverka utformningen av hela miljöer.

  • Kronotopia är också namnet på Västlänkens övergripande konstprogram som har tagits fram av Trafikverket, Statens konstråd, Västra Götalandsregionens konstenhet, Västtrafik, Göteborgs stad och Göteborg Konst. All konst som produceras inom Västlänken, under mark, i stationsbyggnaderna och utanför, tar avstamp i programmet.

  • I januari 2017 utlystes en internationell konsttävling för att få fram idéförslag till stationerna Haga och Korsvägen. Under våren 2017 fick konstnärer från hela världen chansen att presentera sig i en prekvalificering. Intresset var mycket stort. I april valde juryn ut åtta konstnärer (fyra för respektive station) som fick uppdraget att ta fram idéförslag. Sju bidrag har kommit in. I oktober 2017 tillkännages de två vinnande förslagen.

  • Förra året genomfördes Kronotopias första tävling för att få fram idéförslag till infrastrukturmiljön vid Olskrokens planskildhet och station Centralen i Västlänken. Vinnarna blev bLINK av Katharina Grosse för området i anslutning till Olskroken planskildhet och Tongue and Groove av Danh Vō för station Centralen.