Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Se spårbytet som är en viktig del av upprustningen av Västra stambanan

Trafikverket fortsätter att rusta upp Västra stambanan, en av Sveriges viktigaste och hårdast belastade järnvägar.

Persontrafiken har ökat med närmare 80 procent de senaste 25 åren och fler, tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. För att alla ska kunna färdas säkert är det viktigt att infrastrukturen underhålls.

I sommar genomför därför Trafikverket flera åtgärder för att förbättra landets järnvägar, några av de större banarbetena pågår på Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg.

Som en del av upprustningen av Västra stambanan ska det norrgående spåret från Herrljunga till Alingsås och det södergående spåret från Floby till Alingsås bytas.

– Arbetet görs för att vi ska få en robustare anläggning och minska underhållsbehovet framöver, säger Patric Bjälkander, Projektledare Trafikverket.

Se filmen från spårbytet nedan.

Ett spårbyte är ett stort arbete som sköts av 200 personer som byter 420 meter spår per timme.

Arbetena startade den 4 maj på sträckan Alingsås till Vårgårda. Den 8 juni inleddes arbetet från Vårgårda till Floby. Arbetet beräknas vara färdigt i augusti 2018. Under större delen av byggtiden kommer ett spår att vara öppet. Tågtrafiken kommer att påverkas och närmare information om detta finns hos tågbolagen.