Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Biltrafik.

Midsommartrafiken

Nu närmar sig en av de mer trafikintensiva helgerna under året. Som bilist bör man om det är möjligt välja mötesseparerade vägar eller vägar med kameraövervakning. Då minskar risken för olyckor.

I början av midsommarhelgen är trafiken intensiv ut från storstadsregionerna och mot Dalarna, Västkusten och Öland. När helgen går mot sitt slut är trafikflödet det motsatta. Räkna också med ökad trafikmängd till och från populära fest- och turistorter.

Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som mest intensiv. Med fler resande längs vägarna ökar olycksrisken.

Att göra resa utsövd och nykter är en självklarhet men faktum är trötthet och alkohol ofta är en bidragande faktor till allvarliga olyckor under midsommarhelgen. Att visa hänsyn och planera sin resa minskar risken för olyckor. Risken minskar också om du har möjlighet att välja vägar med trafiksäkerhetskameror eller de vägar som är mötesseparerade.

När trafiken är intensiv är det extra viktigt att hålla avståndet till framförvarande bil och inte köra för fort.

Goda råd inför och under resan

  • Kör utvilad.
  • Kör inte "dagen efter" – försäkra dig om att du är nykter, drogfri och utvilad.
  • Undvik att använda mobiltelefonen när du kör.
  • Ta regelbundna raster.
  • Håll avstånd till framförvarande fordon.
  • Välj att köra under tider med mindre trafik.
  • Lyssna på trafikradion.
  • Starta i god tid eftersom din resa kan ta längre tid än normalt.
  • Använd reflexväst om du behöver röra dig utanför bilen vid ett stopp på vägen.
  • Packa rätt, tungt bagage längst ned och mot ryggstödet och sidorna i bagageutrymmet. Absolut inget på hatthyllan. Tänk på att bilens köregenskaper försämras om du packar fel.

Om olyckan är framme

Var mycket försiktigt om du får motorstopp eller är med om en incident som gör att du måste stanna. Det har inträffat olyckor när resenärer gått ur sin bil och blivit påkörda av andra fordon. Sätt upp varningstriangel och få alla passagerare att gå bort från vägen.

Kartor

Trafikverket har tagit fram kartor som du kan använda i din reseplanering. Kartorna finns i både pdf-format och som jpg-bild och öppnas i nytt fönster. Du hittar kartorna längre ner på webbsidan.

Statistik

Trafikdödade och allvarligt/lindrigt skadade i midsommartrafiken (torsdag-söndag)
År Döda Skadade (medel per dag)
2010 6 79
2011 6 66
2012 1 67
2013 7 76
2014 4 44
2015 5 55

Källa: Transportstyrelsen (transportstyrelsen.se