Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Realtidsinformation och automatiserad datainsamling

Allt mer avancerade bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner, tillsammans med trådlös internetkoppling och molntjänster, innebär att information är åtkomlig och förväntas finnas i princip när och var som helst.

Kraven kommer att växa på total och trafikslagsövergripande trafikinformation, inklusive prognoser för när störningar är undanröjda. Att allt fler använder gps-funktioner för lägesbestämning innebär att utvecklingsmöjligheterna för nya tjänster ökar. Exempelvis skulle Trafikverket eller någon annan aktör vid behov kunna informera i realtid för att underlätta för trafikanternas att fatta egna beslut beroende på situation. Detta förutsätter att Trafikverket och andra ömsesidigt gör trafikinformation tillgänglig för varandra.

Data i "molnet"

Teknikutvecklingen ger också möjlighet till mer automatiserad datafångst och informationsspridning. Data om exempelvis trafik, infrastruktur och luftkvalitet kommer att genereras via sensorer till exempel i fordon ("Internet of things") och hämtas från "molntjänster" i stället för genom fasta installationer.