Planeringen av en väg eller järnväg börjar när vi har identifierat brister i transportsystemet. Vi undersöker hur vi kan åtgärda dem genom en så kallad åtgärdsvalsstudie. Studien ska behandla vilka typer av åtgärder som är möjliga för att lösa ett transportproblem.
Vi arbetar efter den så kallade fyrstegsprincipen för att få störst nytta av satsade resurser. Det innebär att vi stegvis analyserar vilka typer av åtgärder som behövs. Ibland kan det vara effektivt med en kombination av åtgärder.
Analys enligt fyrstegsprincipen:
1. Tänk om. Kan transportbehoven minskas eller kan andra transportsätt användas? Kan behovet av resande påverkas? Kan viss trafik som i dag går på väg flyttas över till järnväg? Eller kan kollektivtrafiken utvecklas?
2. Optimera. Kan väg- eller järnvägsnätet utnyttjas effektivare, till exempel genom hastighetsanpassning, variabla hastigheter eller trafikreglering?
3. Bygg om. Går det att lösa problemen genom förbättringar och mindre ombyggnader, till exempel genom att bredda, förlänga plattformar vid stationer, räta kurvor eller förstärka?
4. Bygg nytt. Krävs nyinvesteringar eller större ombyggnader, till exempel en ny trafikplats, en ny mötesstation eller en helt ny väg eller järnväg?
I åtgärdsvalsstudien utreder vi hur vi kan lösa brister i transportsystemet. I första hand försöker vi lösa problemet genom åtgärder enligt steg 1 och 2. Om det inte är möjligt går vi vidare till en konkret byggåtgärd, steg 3 och 4.
Åtgärdsvalsstudien svarar på frågan varför ett väg- eller järnvägsprojekt behövs.
Läs mer om åtgärdsval