Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Certifiering av försäljning av skyddsanordning för barns säkerhet i bil

Att certifiera de som säljer babyskydd, bilbarnstolar, bilkuddar, bältesstolar etc. har funnits som tanke en längre tid. Försök har tidigare genomförts i Dalarna med gott resultat. Under hösten 2001 inleddes ett samarbete mellan VTI och NFT inom ramen för ett skyltfondsfinansierat projekt. 

Syftet var att utforma en detaljerad plan för certifiering på nationell nivå. En plan togs fram som introducerades och förankrades hos en referensgrupp. Enligt planen skulle certifieringen ske i två steg. I det första steget skulle en utbildning ges till NTF-handledare från hela landet. Syftet med utbildningen var att ge informatörerna en kunskapsgrund att stå på inför nästa steg som bestod i att utbilda försäljare av skyddsanordningar.

Under hösten 2002 har de femton handledarna utbildat 262 försäljare. Detta har resulterat i att redan vi årsskiftet 02/03 hade 63 försäljningsställen i 16 län certifierats och arbetet fortsätter under 2003. För att konsumenterna ska få kännedom om de certifierade butikerna har en lista inrättats på NFT:s hemsida.


Rapport, certifiering av försäljare (pdf-fil, 2 MB)

Kontaktperson:
Gunilla Sörensen, Statens väg- och transportforskningsinstut, 581 95 Linköping Tfn: 013-20 41 64 Fax: 013-14 14 36  e-post: gunilla.sorensen@vti.se

Vägverkets beteckning EK50-A 2001:25037 “Certifiering av försäljning av skyddsanordningar för barns säkerhet i bil”

Projektet slutrapporterades mars 2003