Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Medical Card – för snabb och adekvat vård vid MC-olycka

Projektets syfte har varit att genom information i MC-hjälmar bidra till snabb och adekvat räddning i händelse av MC-olycka. Informationen har bestått av en dekal till hjälm samt ett informationskort att lägga i hjälmen. Initiativet kommer från ambulanskårer i UK och USA och sprids globalt.

SMC har skickat ut dekaler och kort under 2012-2013 och kommer att skicka ut en ny omgång under 2014. Mottagare är samtliga SMC-medlemmar. Parallellt med utskicken har kontakt tagits med samtliga hjälmtillverkare, med landsting, kommuner, räddningstjänster, ambulanskårer, larmoperatörer med flera. Pressmeddelanden har skickats ut som fått stort genomslag.

SMC har inte fått kunskap om några olyckor där Medical Card haft betydelse, varken från medlemmar eller från räddningstjänst. Däremot har SMC endast fått positiv feedback från alla som arbetar med räddningsverksamhet och motorcyklister. Andra trafikantgrupper har hört av sig angående behov för dem, till exempel cyklister.

SMC föreslår att Transportstyrelsen förändrar den gällande föreskriften om hjälmar så att det inte framställs som olagligt att sätta en dekal på hjälmen. SMC föreslår att berörda myndigheter, Transportstyrelsen och Trafikverket, ställer sig bakom initiativet Medical Card för att möjliggöra spridning av initiativet till andra trafikanter.

Denna rapport är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde.

Slutrapport (pdf-fil, 403 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson: Sveriges Motorcyklister, SMC, Gamla Tunavägen 30, 784 60 Borlänge, Maria Nordqvist, e-post maria.nordqvist@svmc.se tel 0243-669 79, 070-538 39 38 eller Jesper Christensen, jesper.christensen@svmc.se  , 0243-669 78, 070-557 75 00

Trafikverkets beteckning: TRV 2012/73148 "Medical Card – för snabb och adekvat vård vid MC-olycka".

Projektet beviljades våren 2012 och slutrapporterades januari 2014.