Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Modeller av cykelkläder för axelskydd

Det här projektet har utvecklat och tagit fram prototyper till axelskydd för cyklister.

Vi har gjort tre olika koncept tör att passa tre olika cyklisttyper:

  • Skydd för den modemedvetne.
  • Skydd för praktikern som vill vara rätt och säkert utrustad i sin vardagscykling.
  • Skydd för racercyklisten som kör både för att träna och komma fram fort utan att hindras fysiskt av skydden.

Projektet baseras på en förstudie “Kroppsskydd för cyklister vid omkullkörning” från 2013, som också det är delfinansierat av Skyltfonden. Folksam och Idesign är också med och delfinansierar denna fas med prototypframtagning.

Många utvecklingsprojekt eller/och forskningsresultat stannar vid teoretiska redovisningar. Industrin har ofta en vardag som gör det svårt att ändra inriktningar i lagda planer. Genom att gestalta, tydliggöra och få med media att sprida informationen så vill vi tro att det kan påskynda processen att få ut konkreta lösningar till en marknad. Här ser vi denna ansats och mixen av samarbetspartners som en intressant start på något som förhoppningsvis blir tillgängligt för cyklister i snar framtid.

Slutresultatet visas i samband med Tylösandseminariet 1-3 september 2014. Det görs som en Catwalk. När vi kan visa konkret design, som nu, så kan också kontakter skapas mellan tillverkare, forskare och designer för att bana väg för att ta fram produkter av nya skydd.

Projektet är genomfört av Idesign som även har mönsterrätten till koncepten.

Denna rapport är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde.

Trafikverkets beteckning: TRV 2014/22437 ”Modeller av cykelkläder med axelskydd”.

Slutrapport Modeller av cykelkläder för axelskydd TRV 2014/22437 (pdf-fil, 271 kB)

Kontaktperson

Johan Larsvall, industridesigner och VD Idesign AB, Stockholm
johan.larsvall@idesign.se
Mob 070-884 04 01.

Projektet beviljades våren 2014 och slutrapporterades augusti 2014.