Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Navigeringshjälpmedel för personer med kognitiva funktionshinder

Personer med kognitiva funktionshinder har ibland stora problem att självständigt förflytta sig från en plats till en annan. Eftersom många av dem ändå försöker ta sig fram uppstår stressiga situationer med risk för trafikfarligt beteende.

Syftet med projektet har varit att utveckla ett användargränssnitt till ett navigeringshjälpmedel för personer med kognitiva funktionshinder. Detta användargränssnitt ska kunna erbjuda möjlighet till självständig förflyttning. Användargränssnittet har utvecklats och utvärderats parallellt. I utvecklingen har vi tagit hänsyn till de synpunkter som användare och deras stödpersoner gett.

Genomförda utvärderingar visar att det går att använda befintlig standardteknik till navigeringshjälpmedel för personer med kognitiva funktionshinder.

Utvärderingsresultaten indikerar att användarna har behov av kompasstödd riktningsvisning. Det utvecklade användargränssnittet har rönt stort intresse och ligger till grund för det resehjälpmedel som utvecklas inom projektet FRAM (Flexible Real-time Assistance for Moving). Projektet, som är delfinansierat av Vägverket, ska demonstreras i samband med ITS världskongress i Stockholm år 2009.

Ett navigeringshjälpmedel med det utvecklade användargränssnittet planeras nå marknaderna i Sverige och Norge under 2008.


Navigeringshjälpmedel för personer med kognitiva funktionshinder (pdf-fil, 52 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
Handitek AB, Johan Borg
Ågatan 1
795 31 Rättvik
Tfn: 0248-79 89 80
Fax 0248-79 89 83
E-post info@handitek.se

(Vägverkets beteckning EK50A 2004:19704 ”Navigeringshjälpmedel för personer med kognitiva funktionshinder”)

Projektet slutrapporterades i juli 2007