Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Planering för utbildning av arbetsterapeuter i trafikmedicin

En uppbyggnad av trafikmedicinska centrum och enheter planeras i Sverige. På dessa enheter kommer det att finnas ett stort behov av specialkunniga arbetsterapeuter. I dag saknas utbildningar i körkorts- och trafikmedicin för dessa. Vidare så kommer det att finnas ett behov av stöd till läkare i primärvården vid körkortsbedömningar, där en specialutbildad arbetsterapeut kan fylla en viktig funktion.

Syftet med projektet var att planera en påbyggnadsutbildning på universitetsnivå för arbetsterapeuter i trafikmedicin. Erfarenheter från andra länders verksamhet och från erfarna forskare och forskningsresultat har inhämtats genom kontakter och besök. Diskussioner inom institutioner har förts, och delar av innehållet i kursplanen har testats genom en pilotkurs.

 
En universitetsbaserad kurs ”Trafikmedicin för arbetsterapeuter” omfattande 10 akademiska poäng har bedömts vara en rimlig teoretisk bakgrund och ett förslag till kursplan har utarbetats.


Planering för utbildning av arbetsterapeuter i trafikmedicin (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)


(Vägverkets beteckning EK50A 2005:3877 ” Planering inför utbildning av arbetsterapeuter till medicinska körbedömare”)

Projektet slutrapporterat april 2007