Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

TV-serie om hjärnan

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Ett projekt har gjort en TV-serie om hjärnan. Serien består av sex avsnitt som ger grundläggande och väsentlig information om hjärnan. Programmen visar hur viktig hjärnan är för vår personlighet - och hur skör.

Seriens tredje avsnitt handlar om traumatiska hjärnskador som orsakats i trafiken. Skallskador är vanliga olycksfall och ungefär hälften av skallskadorna har uppstått vid trafikolyckor. I programmet tar man upp vilka skador som kan ge bestående men och hur dessa yttrar sig. Även en lätt hjärnskada kan ge långvariga följder och förändra en människas liv drastiskt. Vad som händer med arbete och privatliv efter en hjärnskada och hur anhöriga påverkas är andra frågor som behandlas.

Programmet innehåller också reportage och intervjuer med trafikskadade, sjukgymnaster, läkare, forskare och arbetsterapeuter. Rehabiliteringens betydelse belyses, liksom vikten av ett snabbt och kompetent omhändertagande vid ett olycksfall.

Övriga program i serien tar upp bl.a. hjärnans utveckling, frågor om depressioner och alkohol, känslor och medvetande och forskning kring sjukdomar som Parkinsons och demens.

Filmen kan lånas av skolor och andra institutioner genom AV-centraler och bibliotek.

Samfinansiärer till TV-serien har varit Utbildningsradion, Folhälsoinstitutet, Forskningsrådsnämnden och Allmänna Arvsfonden.

Kontaktperson:
Agneta Ginsburg, Engelbrektsgatan 12, 114 32 Stockholm. Tfn:08 10 07 84, fax: 08-21 07 54, mobil: 0708-21 07 54,
e-post: agnetag@algonet.se

(Vägverkets beteckning: FT60 A 96:1559, "TV-serie om hjärnan")