Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tillgänglig beröringsfri alkoholmätning på allmän plats

Med nyutvecklad, svensk teknik kan enkel och beröringsfri mätning av alkohol i utandningsluften göras tillgänglig för allmänheten. Servicen möjliggörs genom utplacering av moduler för alkoholmätning på allmänna platser i samhället.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Projektet har utförts med syfte att utveckla en version av den nuvarande produkten, som skulle vara lämplig för bruk på allmänna platser, samt att utvärdera attityder till utrustningen och produktens användarvänlighet.

Utrustningen utvärderades på ett antal barer och restauranger. En enkät användes som grund för strukturerade intervjuer med de medverkande.

Våra slutsatser är:

  1. Den övergripande inställningen hos intervjuade personer till att ha alkomätare tillgängliga var mycket positiv.
  2. Individers förmåga att uppskatta sin egen BAC-nivå varierade kraftigt, med exempel på mycket betydande överskattning såväl som underskattning.
  3. I några fall medförde nya lärdomar vad gällde egna BAC-värden, att individen på ett positivt sätt modifierade sin attityd till framtida alkoholförtäring.
  4. Utrustningen visade sig vara lätt att använda av allmänheten, även om en liten minoritet hade svårt att registrera ett godkänt utandningsprov.
  5. De flesta deltagarna sa sig vara villiga att betala 10-20 kronor för att använda utrustningen.
  6. Kreditkort eller kontanter vore den lämpligaste metoden för betalning. Det finns för närvarande begränsad entusiasm för andra metoder.

Denna rapport är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde.

Rapport - Tillgänglig beröringsfri alkoholmätning på allmän plats (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson
Hök Instrument AB, Flottiljgatan 49, 721 31 Västerås, kontaktperson Annika Kaisdotter Andersson, e-post annika.kaisdotter.andersson@hokinstrument.se , telefon 021-38 02 47, 070-471 95 45.

Trafikverkets beteckning: TRV 2013/16504 "Tillgänglig beröringsfri alkoholmätning på allmän plats".

Projektet beviljades våren 2013 och slutrapporterades juni 2014.