Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafiksäker snöskotertrafik i västra Härjedalen

Projektets avsikt var att fastställa orsaker och platser för tillbud med snöskotrar för att sedan ta fram ett informationsmateriel för att förhindra nya incidenter. Åtgärden riktades främst till skoterturiser men ansågs även vara angelägen för ortsbor som på ett eller annat sätt berörs.

Spridning av information gjordes dels genom informationsmöten vid turistanläggningar, närliggande byar samt för arrangörer av skoterevenemang, dels genom spridning via turistbyrå, dels som underlag vid den frivilliga förarbevisutbildningen för snöskoter. Materielet skickades som utskick direkt till skoterklubbens medlemmar - både i Sverige och Norge. Information förmedlades dessutom via radio i samsändning mellan Radio Jämtland och norsk lokalradio. Uppskattningsvis har informationen nått tiotusentals individer.

Resultat som redan märks är ökad respekt för stopplikt vid korsande bilväg, viss förbättring av nykterhet, ökad respekt för hastighetsbegränsningar. Dessutom har noterats en ökning av andelen färdmeddelanden innan man går på tur det här gäller såväl snöskoteråkare som skidåkare. Tillgången på bra kartmateriel har ökad både efterfrågan och användandet av detsamma.

Kontaktperson:
Bengt Erik Westholm,
Team Walles MK,
Funäsdalen,
Box 140,
840 97 Bruksvallarna.
Tfn: 0684-201 00

(Vägverkets beteckning: TR 80 A 98:10017 "Nollvisionen i vår bygd")

Projektet slutrapporterades januari 2001.