Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utbildningsvideo i första hjälpen

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Ett projekt har gjort en videofilm om första hjälpens L-ABC (lägesbeskrivning, andning, blödning, chock). Filmen beskriver vad som händer när en person kommer först till en plats där en trafikolycka nyligen inträffat. Den tar upp hur man då bör prioritera sitt arbete och vilka grundläggande insatser man själv kan göra för att minska skadeverkningar innan professionell hjälp kommer till platsen.

Videon är utformad som ett pedagogiskt hjälpmedel och uppmanar till problemlösning och diskussion om symptom och lämpliga åtgärder vid olika skador. Den bör användas av utbildade och erfarna handledare. exempelvis inom vårdsektorn, på skolor och arbetsplatser men också i grupper av privatpersoner. En lärarhandledning hör till filmen.

Man kan arbeta med filmen på fler sätt och på olika områden, till exempel som inledning i en första hjälpen -utbildning, för att dramatisera eller illustrera psykiska reaktioner vid en olycka eller för att diskutera förebyggande åtgärder och beredskap på en arbetsplats.

Kontaktperson:
Michael Tobin, Tobin AB, Mediavägen 9, 135 48 Tyresö.
Tfn: 08-712 47 00, fax: 08-742 42 60, e-post: scand@tobin.se

(Vägverkets beteckning: FT 60-A 95:9611, "Utbildningsvideo Första Hjälpen på arbetsplatsen")