Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utvärdering av certifiering av försäljare av skyddsanordningar för barns säkerhet i bil

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) bedriver utbildning av försäljare inom barnfackhandeln och bilhandeln som säljer skyddsutrustning för barns säkerhet i bil. De handledare som arbetar med detta har utbildats vid VTI (Väg- o transportforskningsinstitutet). Efter att försäljare utbildats certifieras butiken. Certifierade butiker garanterar hjälp med montering av bilbarnskydd i bilen och tillhandahåller minst en bilbarnsstolsmodell godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg.

Certifieringsprojektet har utvärderats med avseende på NTF-handledarnas och försäljarnas kunskap samt kundens kunskap och upplevelse av att erhålla sakligt stöd vid inköp av skyddsanordning. Utvärderingen har gjorts i form av för-/efterstudier. NTF-handledarna samt försäljare inom barnfackhandeln och bilhandeln har fått besvara enkäter både före och efter utbildning. Kunder som varit i butik för att titta på skyddsanordningar har intervjuats både utanför certifierade och inte certifierade butiker.

De kunskapsområden som berörts för att utvärdera NTF-handledarna och försäljarna har varit lagkrav, rekommendationer och godkännanden, användning och montering av babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/-kudde, internationella frågor, anatomi, olyckor och NTF. För försäljarna har även information om försäljarens och butikens bakgrund samlats in. De kunder som intervjuats har fått svara på kunskapsfrågor, samt beskriva den hjälp och vägledning de fått i butiken.

Resultatet från utvärderingen visar att NTF:s certifiering av butiker som säljer skyddsanordningar för barns säkerhet i bil på flera sätt är en lyckad satsning.

Rapport, certifiering barnfack och bilhandeln (pdf-fil, 2 MB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
VTI, Susanne Gustafsson, 581 95 Linköping, tel 013-20 40 00, fax 013-14 14 36 e-post susanne.gustafsson@vti.se 

(Vägverkets beteckning: EK 50 A 2002:5251  ”Utvärdering av certifiering av försäljare av skyddsanordningar för barns säkerhet i bil”)

Projektet slutrapporterades november 2003.