Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utveckling av godkänd/krocktestad bilstol med inbyggt sittsystem till barn/ungdomar med svåra sittproblem

Projektet syftade till att utveckla ett godkänt/krocktestat sittsystem för barn/ungdomar med svåra sittproblem för att även de ska kunna färdas säkert i bil.
Olika koncept krockprovades/utvärderads och slutligen valdes ett system där möjligheten finns för at göra inställningar/justeringar så att man kan uppnå ett så bra sittande som möjligt. I korthet fungerar systemet som ett ”bakstycke” där det sedan sitter sitt,. Ryggdelar och nackstöd monterade. Dessa delar kan sedan justeras individuellt efter varje enskild brukare så att ett optimalt sittande uppnås.
 
Resultatet som åstadkommits med projektet är en krocktestad bilstol godkänd enligt ECE R44.3. Bilstolen har ett inbyggt system där man kan justera och ställa in varje ben för sig. Ryggen med dess inbyggda sidostöd är även den justerbar i höjd så att man kan uppnå ett så bra/funktionellt sittande som möjligt. Detta gör att barnet kan sitta ordentligt, njuta av resan samt att säkerheten ökar för både barnet och dess omgivning.
 
Ambitionen är att sittsystemet snarast skall finnas tillgängligt på hela den Europeiska marknaden.
 
Slutrapport, utveckling av godkänd bilstol för barn med sittproblem (pdf-fil, 186 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
Pär Nordberg, Anatomic SITT AB, Box 6137, 600 06 NORRKÖPING, tfn 011-16 18 00, fax 011-16 20 05, e-post www.anatomicsitt.com, info@anatomicsitt.com
 
(Vägverkets beteckning EK50A 2002:23387 ”Utveckling av godkänd/krocktestad bilstol med inbyggt sittsystem till barn/ungdomar med svåra sittproblem”)
 
Projektet slutrapporterat i september 2004