Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Helikopterbas för snabb räddning

Efter att tidigare ha etablerat en helikopterbas på Gotland, har SOS-Helikoptern med ytterligare medel från Skyltfonden startat och utvecklat ännu en bas med läkarbemannad ambulans och akuthelikopter.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Utvärderingen visar att basen fungerat väl och utvecklats på ett positivt sätt. En första utvärdering ledde till att som var knutna till verksamheten fick en grundläggande utbildning. Basen bemannades också dygnet runt med en pilot, en läkare och en räddningsman. Uppdragen ökade då med 20 %.

Den läkarbemannade helikoptrarna var i luften drygt fem minuter efter ett larm För läkarambulansen var motsvarande tid lite mer än två minuter. De läkare som varit med på utryckningarna uppskattade att för drygt en tredjedel av patienterna ledde den snabba utryckningen och behandlingen inte till någon fördel jämfört med vanlig ambulanssjukvård. Men för ungefär lika många betydde insatsen en något förbättrad vårdkvalité och för en fjärdedel av patienterna bedömdes kvalitén ha förbättrats avsevärt. I 3 % av fallen uppskattade man insatsen som livsavgörande för patienten.

Projektet efterlyser dock en vetenskaplig dokumentation som kan belysa räddningsorganisationens betydelse för patienten mer detaljerat.

(Vägverkets beteckning: EK 50-A 94:7104, "Bas för helikopterräddning")