Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafik i skolan – hemsida för lärare och elever

Trafikundervisningen i skolorna i Sverige bedrivs idag av lärare som inte får någon utbildning i trafik. Lärarna uttrycker att de behöver stöd och hjälp att integrera trafik i skolarbetet. Undersökningarna visar att barnen och ungdomarna inte är trafikmedvetna.

Detta är ett samarbetsprojekt mellan de tre största städerna; Stockholm, Göteborg och Malmö. Förundersökningar gjordes med lärare för att ta reda på vad de vill ha och hur de vill att en webbsida ska struktureras och innehålla för att det ska bli ett inspirerande stöd. Det pedagogiska arbetet kopplades till Läroplanen och den pedagogiska grundsyn på kunskap och hur man lär sig. Viktigt är att webbsidan inspirerar till ämnesintegration och elevaktivitet.

En del på webbsidan heter ”Pedagogiska tips och metoder” där inspirerande material finns utifrån olika pedagogiska metoder och material kring hur andra skolor och pedagoger integrerat trafik.
6 olika ”Teman” har delats upp på webbsidan. Temana är; Smuts och sånt, Rus, På egen hand, Fart och fara, Resan och Staden. Här finns fakta, länkar, information kring barn, skola och trafik. Med trafik medar vi inte bara trafiksäkerhet (bilar, övergångsställen, cyklar..) utan också samhällsplanering, demokrati, jämstaäldhet, hälsa, hållbar utveckling, attityder och beteenden mm.

Slutrapport (doc, 46 kB, öppnas i nytt fönster)


(Vägverkets beteckning  EK50A 2002:23580 ”Trafik i skolan – hemsida för lärare och elever”)

Projektet slutrapporterat i maj 2006