Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Älgvarnare

En prototyp till älgvarnare som arbetar med passiv IR-teknik har testats – först i labbmiljö och därefter (efter diverse justeringar) utomhus med djur och människor. Resultaten av dessa tester kan sammanfattas så att en människa kan detekteras på ca 50 meters håll och ett större djur t ex en älg eller en häst på ca 150 meters håll – även i mörker. Dess prestanda är avsevärt bättre än de s.k. rörelsevakter som finns på marknaden. Prestandan vi nått kan förklaras dels av bättre insamlingsoptik och dels av bättre detekteringselektronik. Prototypen drivs med batteri.

Den förenklade teknik för tillverkning av optiken vi planerade att använda från början visade sig fungera. Tekniken fungerar bäst när enheten monteras fast. Orsaken till detta är att när man sveper över omgivningen finns – speciellt vid soligt väder – risk för falsklarm t ex på grund av soluppvärmda stenar. Vi tror att en älgvarnare för montering på fordon kräver mer vidareutveckling än en för fast montering. Vi är nöjda med de räckvidder som vi nått.  

(Vägverkets beteckning: FO30A 1999:2732 ”Älgvarnare”)
Projektet slutrapporterat i maj 2004