Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alkometer - varianter och användning i Sverige

Det finns alkometrar till försäljning på vissa bensinstationer, varuhus och butiker samt via Internet. Priset varierar mellan ca 40 kr upp till flera tusen kronor för de tillförlitliga instrument som används av polis och inom sjukvården. Tidigare tester på billigare alkometrar utförda av olika tidningar visar skiftande kvalitet.

Denna rapport grundas främst på en testning av alkometrar i prisläget ca 300-1000 kr, som bygger på gassensorprincipen. Testningen har utförts av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) i Borås av de alkometrar jag kunnat finna i marknaden. Vid provningen har en jämförelse skett med två alkometrar av god kvalitet som bygger på bränslecellsmetodik (LION 500).

Att bara var 4:e alkometer visar acceptabla resultat bedöms inte som tillfredsställande.
Rapportens viktigaste budskap är att obligatorisk kvalitetskontroll bör införas för alkometrar och även omfatta billiga alkometrar.
 
Rapport alkometrar (pdf-fil, 235 kB, öppnas i nytt fönster


(Vägverkets beteckning EK50A 2003:4674 ”Alkometer –varianter och användning i Sverige”)
Projektet slutrapporterat juni 2006