Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bagrider-flexibel bilbälteskudde för barn ur trafiksäkerhetssynpunkt

Sammanfattning

Goosit är en kombinerad ryggsäck och bilbälteskudde för barn 4-12 år, för resor i buss, taxi, hyrbilar och samåkning i andras bilar. Ryggsäcken görs enkelt om till bälteskudde genom att lyfta ur en avtagbar väska. Genom att barnen alltid bär med sig sin egen bälteskudde, ska produkten öka användning av bälteskudde och därmed trafiksäkerheten vid barns resor. Många familjer upplever redan idag att juniorstolar och bälteskuddar är otympliga att ta med sig, och nya EU-regler gör att behovet för enkla, bärbara utrustningar kommer att öka ytterligare. EUs bussdirektiv kräver säkerhetsbälten i alla nya långfärdsbussar och ett EU-direktiv som skärper regler för användning av bilstolar/bälteskuddar även för äldre barn (upp till 135 cm), ska implementeras i Sverige 1 juli i år.  
 
Med hjälp av Skyltfondens bidrag har Minno tagit fram en plastprototyp som har krocktestats  två gånger. 28 mars godkändes prototypen med gott resultat, och därmed fastställdes produktens geometri inför produktionen som ska godkännas enligt ECE 44.04-reglementet. Goosit är nu i stort sett klar att sätta i produktion, och Minno satsar på att lansera Goosit i Sverige och Norge till årskskiftet 2006/07.
 

Slutrapport, Bilbälteskudde för barn (pdf 69 kB, öppnas i nytt fönster)


 
(Vägverkets beteckning EK50A 2005:4004 ”Bagrider-flexibel bilbälteskudde för barn ur trafiksäkerhetssynpunkt”)
 
Projektet slutrapporterades maj 2006