Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn i bil - Uppdatering av ECE Reglemente 44

Det ursprungliga ECE-Reglementet nr 44 skrevs i slutet av 70-talet och har sedan dess genomgått ett antal revideringar. Det har därmed även blivit svårläst och svårtolkat.

År 2008 påbörjades ett omfattande internationellt arbete med att skriva ett nytt europeiskt Reglemente för skyddsanordningar för barn i bil. Då Sverige haft ett extremt bra olycksutfall inom detta område ansågs det viktigt att de svenska intressena kunde hårdbevakas under detta arbete.  De svenska delegaterna fick till stöd en referensgrupp med representanter för myndigheter, tillverkare och användare. Referensgruppen hade täta telefonmöten med de svenska delegaterna och vi har kunnat driva våra hjärtefrågor med viss framgång. Det internationella arbetet skulle varit klart 2009 men är minst ett år försenat varför det fortfarande kan komma ändringar i förslaget.

Det verkar dock klart att förståelsen för den svenska modellen med att åka bakåtvänt så länge som möjligt har ökat. Vi har dessutom fått gott gehör för att man i framtiden skall välja skyddsanordning efter barnets längd (centilong) istället för som nu efter vikt eller ålder.
 
Rapporten är framtagen med ekonomiska bidrag från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområden.

Slutrapport: Uppdatering av ECE Reglemente 44 (pdf-fil, 24 kB, öppnas i nytt fönster)  

Kontaktperson: Thomas Turbell, Linköping, e-post: thomas.turbell@telia.com tel nr: 013-15 73 16

Trafikverkets benämning: EK 50 A 2008:3910, “Uppdatering av ECE Reglemente 44”

Projektet slutrapporterades februari 2010.