Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn i bil – fortsatt arbete med att bevara den svenska modellen

Den svenska modellen för barn i bil innebär att barn i Sverige av starka säkerhetsskäl rekommenderas att färdas i bakåtvänd bilbarnstol upp till en ålder av 4-5 år.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

På grund av att godkännanden för bilbarnstolar inte längre tar hänsyn till nackkrafter bedömdes att en metod för frivilligmärkning skulle utarbetas, med den svenska T-märkningen som utgångspunkt.

Metoden som har tagits fram fick namnet Plus Test. Provningen ska göra att såväl tillverkare som barn och konsument, påverkas positivt av frivilligmärkningen.

Bilbarnstolar som klarat av uppställde kriterier för Plus Test och erhållit märkningstillstånd finns registrerade på NTF:s webbplats under marknadsöversikt.
NTF:s webbplats (öppnas i nytt fönster) 

Rapporten är framtagen med ekonomiska bidrag från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområden.

Slutrapport: Svenska modellen (pdf-fil, 168 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
VTI Linköping, Tommy Pettersson, e-post tommy.pettersson@vti.se
Telnr 013-20 40 00

(Trafikverkets beteckning: TRV 2010/5149 (f d EK 50 A 2007:21589, ”Fortsatt arbete med att bevara den svenska modellen – dvs att barn färdas baklänges så långt upp i åldrarna som möjligt”.

Projektet slutrapporterades i april 2010.