Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barnsäkerhet vid ambulanstransporter

Projektet handlar om barnsäkerhet vid ambulanstransporter. När projektet startade fanns skyddsanordningar bara i ringa omfattning i ambulanser runt om i Sverige. Det som fanns var egentillverkat av spännremmar eller rep. Problemet var att alla hade olika rutiner förbekvämlighet och transportsäkerhet. Att transportera ett barn löst sittande i en förälders knä, som var det vanligaste, var inte att rekommendera.

Syftet var att ta fram en skyddsanordning som är användarvänlig och säker för barn som väger 3-18 kilo. Det gällde i första hand för ambulanstransporter där barn förflyttas mellan olika sjukvårdinrättningar. Säkerheten skulle tas fram genom dynamiska tester under ledning av VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet) i Linköping. Förhoppningen med projektet var att barnen skulle kunna sitta i en ECE R44.44 godkänd barnstol med ISO FIX-fäste. Målet ECE R44 nåddes inte fullt ut, men projektet har väckt ett intresse för barnsäkerhet inom ambulansorganisationer runt om i Norden. Förhoppningsvis kommer alla berörda aktörer att prioritera barnsäkerhet vid nytillverkning av ambulansbårar.
 
Barnsäkerhet vid ambulanstransporter (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)

 


Kontaktperson:
Pär Andersson, P. Andersson Consulting, Trädgårdsgatan 9, 34139 Ljungby
Tfn: 0372-838 68, e-post par@pacon.se
(Vägverkets beteckning: EK 50 A 04:22515 ” Barnsäkerhet under ambulanstransporter”)
 
Projektet slutrapporterades juli 2007.