Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barnsits och fordonssäte i kombination

Sedan lång tid är det känt att barn som åker i bilbarnstol med ryggen i färdriktningen åker säkrare än vid andra alternativ. Om bilbarnstolen är placerad i framsätets passagerarestol får dessutom förare och barn möjlighet till god kontakt. En serie olyckor där airbagen på passagerarsidan har utlöst i samband med kollision har skadat eller dödat barn som åkt i den bakåtvända stolen. 

Projektet har resulterat i ett alternativ till bakåtvänd stol. Främre passagerarstolens ryggstöds baksida utformas på ett sådant sätt att det fungerar som barnbilstol. Denna nya säkerhetsstol stör inte bilsätets normala bruk. 

Barnet sitter med ryggen i färdriktningen på en utfällbar hylla som är utformad så att barnet inte glider ner. Ryggstödet kan låsas i sittande eller halvliggande läge. Bilbarnstolens placering i framsätes ryggstöd kan vid en frontalkrasch ge en rätt kraftig rekyl, därför krävs en rekylbroms. Då barnet fortfarande kan se förarens ansikte och dem som sitter i baksätet, skapas trygghet så väl för barnet som för övriga resenärer. 

Bilfabrikanterna är tyvärr överens om att barnen skall färdas i baksätet och där förankrade med det nya s k  ISO-fixsystemet.

Kontaktperson:
Bo Swedenklef,
Relägränd 4,
892 32 Domsjö
Tfn: 0660-506 06,
Telefax:0660-506 06 

Vägverkets beteckning: FO30-A 1999:2701 (”Barnsits och fordonssäte i kombination”) 

Projektet slutrapporterades januari 2001.