Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cykelbarnsitsar

Utvärdering av säkerhet på befintliga produkter och av förslag till europastandard.

I Sverige får personer som har fyllt 15 år skjutsa ett barn under 10 år på cykel. Personer som fyllt 18 år får skjutsa två barn under 6 år på cykel. I bägge fallen förutsätts att cykeln är byggd för att klara flera personer samtidigt samt att cykeln är utrustad med lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna. Med "lämpliga säten" menas normalt särskilda cykelbarnsitsar som kan monteras antingen fram eller bak på cykeln.
 
Syftet med projektet är att ge en marknadsöversikt och genom de opartiska resultaten ge konsumenterna hjälp att välja en lämplig och bra cykelbarnsits.
 
Projektet innefattar även en särskild genomgång av det nya förslaget till europeisk säkerhetsstandard för cykelbarnsitsar.


Kontaktperson:
Christian Wetterberg, Svensk Maskinprovning AB, Fyrisborgsgatan 3, 754 50 Uppsala Tfn 018-56 15 07, fax 018-12 72 44, e-post christian.wetterberg@smp.sp.se.
 
(Vägverkets beteckning: EK 50 A 2002:52 11 "Cykelbarnsitsar")
 
Projektet slutrapporterades januari 2003.